poniedziałek, 25 listopad 2019 17:59

Podsumowanie projektu "Tradycje Powiatu Wysokomazowieckiego od kuchni"

Sokołowscy
Podsumowanie projektu "Tradycje Powiatu Wysokomazowieckiego od kuchni" foto: Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej

Dnia 21 listopada br. w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Stefana Kard. Wyszyńskiego w Czyżewie, odbyło się uroczyste podsumowanie projektu Tradycje Powiatu Wysokomazowieckiego „od kuchni", realizowanego przez Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej pod honorowym patronatem Burmistrza Czyżewa Anny Boguckiej oraz Starosty Wysokomazowieckiego Bogdana Zielińskiego w roku 2019.

Podczas spotkania, ph. „wspomnienia ze smakiem”, rozstrzygnięto „Powiatowy Konkurs Literacki” oraz „Gminny Konkurs Plastyczny”. Nadesłane prace miały za zadanie zobrazować zgłoszone do projektu potrawy oraz przybliżyć czytelnikom publikacji związane z nimi wspomnienia. W projekcie udział wzięli przedstawiciele wszystkich gmin powiatu oraz miasta Wysokie Mazowieckie.

Spotkanie podsumowujące rozpoczęły dzieci z „Teatru Marzeń" Gminnego Ośrodka Kultury w Czyżewie, recytując w zabawny sposób wiersz ,,Na straganie…". Wszystkich obecnych serdecznie przywitał Dyrektor ZSOiZ w Czyżewie, Przemysław Uszyński, który wyraził nadzieję, iż projekt będzie miał swoją kontynuację również w kolejnych latach.

Nagrody i dyplomy uczestnikom projektu oraz zwycięzcom konkursów wręczyli: w imieniu Starosty Wysokomazowieckiego Członek Zarządu Powiatu Wysokomazowieckiego Jerzy Pakieła, w imieniu Burmistrza Czyżewa Zastępca Burmistrza Andrzej Molenda, a także Przewodniczący Rady Miejskiej w Czyżewie Witold Sienicki, Wójt Gminy Wysokie Mazowieckie Krzysztof Krajewski, Prezes Banku Spółdzielczego w Czyżewie Krzysztof Grzywna oraz Krzysztof Kuteszko z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Koordynator projektu i prezes stowarzyszenia, Anna Kazimierczuk skierowała serdeczne podziękowania do wszystkich zaangażowanych w pomoc przy realizacji przedsięwzięcia. Dzięki finansowemu wsparciu sponsorów i darczyńców stworzono wyjątkowy i cenny folder, zawierający przepisy na tradycyjne potrawy wraz ze zdjęciami, pracami plastycznymi oraz tekstami literackimi, zawierającymi wspomnienia i historie związane z poszczególnymi daniami (tj. strucla drożdżowa, chleb razowy, czernina, klops mięsny, sałata parzona, zupa „dziad”, pierogi „manty”, smalczyk, gołąbki z masą ziemniaczaną, kaczka z jabłkami i żurawiną, placki ziemniaczane, kartacze, knedle ze śliwkami, ciasto miodownik, pączki na parze „parowce”, winogron drożdżowy z niespodzianką).

Po zakończeniu oficjalnej części uroczystości przybyli goście zostali zaproszeni przez Annę Kazimierczuk do degustacji wspaniałych, domowych potraw, przygotowanych przez uczestników projektu przybyłych na spotkanie.

Projekt został zrealizowany z dotacji Powiatu Wysokomazowieckiego. Otrzymał zaszczyt posługiwania się logo „niepodległa” w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości oraz odbudowy polskiej państwowości, które przyznał stowarzyszeniu Wiceminister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Jarosław Sellin. Gratulujemy udanej inicjatywy!

info/foto: Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej