Uczniowie Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu zdobyli pierwsze miejsce w finale VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego "Gotuj z klasą", który odbył się w piątek, 28 marca 2025 roku. Zwycięską drużynę reprezentowały Agata Kryńska i Dominika Żulińska, przygotowywane przez nauczycielkę Karolinę Wojtkowską.
Konkurs stał na niezwykle wysokim poziomie, a różnice punktowe między poszczególnymi zespołami były minimalne. Jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, mistrza kuchni i Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego, miało trudne zadanie podczas wyłaniania zwycięzców. W skład jury, oprócz Karola Okrasy, weszli: Grzegorz Krupa, szef kuchni hotelu InterContinental w Warszawie, Iwona Krzyżanowska, zastępczyni dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz pomysłodawczyni konkursu, a także Karolina Stachnik, dyrektor Gabinetu Marszałka Województwa Podlaskiego.
Zwyciężczynie z Ciechanowca nie kryły swojego wzruszenia i radości. "Czujemy się wspaniale" - powiedziała po ogłoszeniu wyników Dominika Żulińska. Jej koleżanka z zespołu, Agata Kryńska, przyznała, że był to jeden z najważniejszych konkursów, w jakich brały udział. Dziewczęta zdobywały już wcześniej kulinarne doświadczenie podczas zagranicznych wyjazdów w ramach programu Erasmus.
Bogdan Dyjuk, członek zarządu województwa, który kibicował uczestnikom, przypomniał, że konkurs został zapoczątkowany przez departament rolnictwa, a pierwsza edycja odbyła się w 2018 roku.
Finał konkursu, tradycyjnie zorganizowany w Podlaskiej Akademii Kulinarnej, poprzedziły eliminacje szkolne, które odbywały się od 17 lutego do 7 marca w 14 placówkach regionu. Aby stanąć na podium, zespół musiał uzyskać co najmniej 250 punktów.
Drugie miejsce w konkursie zajęli Jakub Markowski i Artur Gleba z Zespołu Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, przygotowywani przez Agatę Choynowską. Na trzecim miejscu uplasowały się Lena Grzyb i Julia Putkowska z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach, pracujące pod opieką Izabeli Żero.
Jury przyznało również dwa wyróżnienia. Otrzymały je Kinga Ladzińska i Kinga Śleszyńska z Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie, przygotowywane przez Katarzynę Dudę, oraz Kamila Uminowicz i Aleksandra Gołkowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach, które przygotowały się pod kierunkiem Anny Kaźmierczak i Barbary Szczęsnowicz.
Podczas konkursu uczniowie musieli przygotować przystawkę w postaci pierogów oraz danie główne, wykorzystując produkty lokalne z województwa podlaskiego. Na stołach królowały ziemniaki, miód i kiszonki, a także m.in. rokitnik spod Szudziałowa czy kiszony czosnek z Czarnej Wsi Kościelnej.
Laureaci trzech pierwszych miejsc odbędą miesięczny staż w restauracji "Platter" Karola Okrasy oraz otrzymali nowoczesny sprzęt kuchenny ufundowany przez samorząd województwa podlaskiego. Ponadto wszyscy finaliści zostali zaproszeni przez Bogdana Dyjuka na warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą, które odbędą się 5 czerwca w Korycinach.
foto: UMWP, ZSOiZ