Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu organizuje tradycyjny Jarmark św. Wojciecha, który odbędzie się 27 kwietnia 2025 roku. Wydarzenie potrwa od godziny 10:00 do 17:00 i zostanie zrealizowane w ramach obchodów Dni Kultury Chrześcijańskiej Podlasia Nadbużańskiego. Patronat medialny nad wydarzeniem objęły portal WysokoMazowiecki24, Nowy Kurier i Kurier Podlaski.
Program jarmarku zapowiada się niezwykle bogato. Rozpocznie się o godzinie 10:00 występem Zespołu Regionalnego "Mazowia" w choreografii Kazimierza Trząski. Następnie, od 10:30 do 11:15, odbędzie się koncert Kapeli "Kłosy". Później sceną zawładnie Chór Szkolny działający przy Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciechanowcu pod kierunkiem Jolanty Drewnowskiej-Koziarskiej.
Od 11:30 do 12:15 wystąpi zespół "Spokoo" działający przy Ciechanowieckim Ośrodku Kultury i Sportu pod kierunkiem Sylwii Puchalskiej, Marleny Pietraniuk i Urszuli Boguckiej. Dużą atrakcją będzie pokaz mody ekologicznej w wykonaniu uczniów klas 0-III Szkoły Podstawowej w Ciechanowcu, przygotowany pod kierunkiem Urszuli Kaczmarek, Hanny Kordulskiej i Aleksandry Wysockiej.
Po południu, od 13:00, na scenie pojawi się zespół pieśni i tańca "Mali Żurawiacy" działający pod kierunkiem Doroty Świderskiej-Kawalec oraz chór szkolny prowadzony przez Urszulę Kochanowską przy Szkole Podstawowej w Bogutach-Piankach. Następnie wystąpi zespół "Eufonia" działający pod kierunkiem Zuzanny Wyszyńskiej przy Gminnym Ośrodku Kultury w Czyżewie.
Finałową część artystyczną wypełnią koncerty "Kapeli Fedaków" (14:30-16:00) oraz "Zespołu Wokalnego Miasta Ciechanowiec" działającego przy Ciechanowieckim Ośrodku Kultury i Sportu (16:00-17:00).
W muzealnym kościele o godzinie 13:00 zostanie odprawiona Msza Święta, a zwiedzający będą mogli obejrzeć wystawę zabytkowych szat liturgicznych ze zbiorów Muzeum Diecezjalnego im. Jana Pawła II w Drohiczynie oraz Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu.
Na terenie skansenu zaplanowano liczne pokazy rękodzieła i rzemiosła, w tym malowanie na szkle, wyrób ozdób z bibuły, przędzenie na kołowrotku, tkanie na ramie, wyplatanie koszy, kręcenie snopków na strzechę, kręcenie powrozów, obróbkę ziarna w stępie i żarnach oraz wędzenie kiełbasy.
Dodatkową atrakcją będą stoiska edukacyjne Nadleśnictwa Rudka oraz liczne punkty handlowe oferujące rękodzieło artystyczne i ludowe, potrawy regionalne, a także sadzonki kwiatów, warzyw, krzewów i drzew owocowych.
Muzealne stoiska gastronomiczne będą serwować specjały przygotowane według dawnych receptur, w tym piwo jałowcowe, kiełbasę prosto z wędzarni oraz szarlotkę.
foto: Muzeum Rolnictwa