Zakończył się projekt „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa” realizowany przez PODR Szepietowo

Zakończył się projekt „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa” realizowany przez PODR Szepietowo

BS w Wysokiem Mazowieckiem

W Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie dobiegły końca warsztaty związane z przetwarzaniem żywności. Trwały one przez dwa miesiące a w ostatnią środę odbyła się konferencja podsumowująca całe przedsięwzięcie.

Projekt Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa był realizowany przez PODR Szepietowo we współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Olsztynie oraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Łącznie przeszkolonych zostało 200 osób z czterech województw.

Warsztaty odbywały się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych, które powstało przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Jest to baza szkoleniowa do przeprowadzania szkoleń oraz pokazów związanych z tematyką przetwarzania żywności. To właśnie w tym miejscu odbyły się warsztaty, na których wszyscy uczestnicy poznali zasady, którymi powinni się kierować wytwarzając swój produkt. Jednym z cykli szkoleniowych były warsztaty z przetwórstwa mleka na sery. Podczas zajęć była możliwość zapoznania się z wszystkimi etapami powstawania sera podpuszczkowego. Instruktorzy omówili procesy zachodzące przy powstawianiu skrzepu, przy jego prasowaniu, soleniu oraz przy dojrzewaniu. Była również możliwość degustacji gotowego już sera powstałego na bazie tej samej receptury.

Kolejnym tematem było przetwórstwo mięsa na więdliny. Szkolący zaprezentowali proces powstawania białej kiełbasy. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem jaki jest potrzebny do profesjonalnego wytworzenia wyrobów wędliniarskich jak i wypróbowania ich w praktyce. Szkolący podkreślali, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na finalny produkt jest jakość przetwarzanego surowca i na to przede wszystkim powinno zwracać się uwagę.

Trzecim zagadnieniem było tłoczenie soków. Na warsztatach zostały wykorzystane jabłka jako produkt, z którego wytłoczony został sok. Najważniejszym punktem tych zajęć było zapoznanie się z linią technologiczną służącą do tego typu przetwórstwa. Można było przyjrzeć się jakie procesy są najistotniejsze w wytworzeniu soku, tak aby był on świeżym i trwałym produktem. Największym zainteresowaniem uczestników cieszył się ostatni punkt szkolenia czyli nalewanie już odpowiednio przygotowanego soku do woreczków co wbrew pozorom okazało się dość trudną czynnością.

Podsumowaniem warsztatów praktycznych jak i przebiegu całego projektu była konferencja. 25 września br. w Wysokiem Mazowieckiem odbyło się spotkanie, na którym zaproszeni naukowcy przedstawili zagadnienia związane z przetwórstwem. Tematy, które zostały poruszone to:

  • Małe przetwórstwo rolno-spożywcze w świetle ustawy – prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
  • Bezpieczeństwo żywności –  spełnianie wymogów higienicznych i weterynaryjnych w małym przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
  • Identyfikowalność i autentyczność surowca – dr inż. Agnieszka Obiedzińska
  • Etyka w przetwórstwie żywności – prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
  • Przetwórstwo darów lasu – dr hab. inż. Elżbieta Biller
  • Przetwórstwo ziół, roślin i kwiatów – prof. dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak
  • Sprzedaż wytworzonego produktu, kanały dystrybucji, możliwości w oparciu o media społecznościowe – dr Małgorzata Szymańska

Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Pojawili się na niej nie tylko uczestnicy warsztatów, ale też osoby, które już się przetwórstwem zajmują, doradcy rolniczy, nauczyciele szkół. Konferencja przyczyniła się do poszerzenia wiedzy przez uczestników związanej z przetwarzaniem żywności. Pozyskali odpowiednie umiejętności do tego, aby samodzielnie wytworzyć zdrowy, smaczny lokalny produkt. Na koniec konferencji wywiązała się dyskusja. Uczestnicy chętnie opowiadali o swoich przedsięwzięciach czy też inicjatywach podejmowanych w ramach Kół Gospodyń Wiejskich. Można było zauważyć, że bardzo wiele osób interesuje się podjęciem działalności związanej z przetwórstwem i poszukuje informacji, które pozwolą na jej rozpoczęcie. Jednym z tematów, o którym dyskutowano była sprzedaż wytworzonych produktów przez internet z wykorzystaniem mediów społecznościowych. Uczestnicy dyskusji wymienili się swymi doświadczeniami oraz otrzymali wskazówki od specjalistów na co zwracać szczególną uwagę przy wykorzystywaniu internetu do sprzedaży czy promocji swych produktów .

Za treść merytoryczna odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Szepietowo: Policjanci, urzędnicy i uczniowie zmierzyli się na strzelnicy. Zobacz wyniki [foto]

09-10-2025 Wysokie Mazowieckie

Reprezentacja Komendy Powiatowej Policji w Wysokiem Mazowieckiem zwyciężyła w II Turnieju Strzeleckim o Puchar Komendanta...

Strażacy z OSP Jeńki z nowym sprzętem. Inwestycja warta 30 tys. zł [foto]

09-10-2025 Sokoły

Jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Jeńkach (gmina Sokoły) została wyposażona w nowy sprzęt ratowniczy o...

Dotacja dla parafii w Kuczynie. Zabytkowy kościół będzie lepiej chroniony

09-10-2025 Klukowo

Parafia pw. Zmartwychwstania Pańskiego w Kuczynie, w gminie Klukowo, otrzymała wsparcie od Podlaskiego Wojewódzkiego Konserwatora...

Wysokie Mazowieckie: Dzieci przejęły bibliotekę. Relacja z pierwszego spotkania "Między nami maluchami" [foto]

09-10-2025 Wysokie Mazowieckie

W Miejskiej Bibliotece Publicznej w Wysokiem Mazowieckiem zainaugurowano nowy, bezpłatny cykl spotkań dla najmłodszych czytelników...

Wielkie sprzątanie w Szepietowie. Uczniowie i seniorzy znów pokazali klasę [foto]

09-10-2025 Szepietowo

Uczniowie klas VI i VII ze Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Szepietowie oraz...

1500 zł za tonę. Gmina Ciechanowiec wyprzedaje węgiel

09-10-2025 Ciechanowiec

Mieszkańcy gminy Ciechanowiec mają ostatnią okazję do zakupu węgla w preferencyjnej cenie. Urząd Miejski poinformował...

Tańsza opieka nad dzieckiem? Rodzicu, skorzystaj z umowy uaktywniającej

09-10-2025 Wysokie Mazowieckie

Znalezienie odpowiedzialnej osoby, która z troską zajmie się dzieckiem, to dla wielu rodziców ogromne wyzwanie...

Klukowo: Zakończono konserwację zbiorników ppoż. Inwestycja kosztowała ponad 90 tys. zł [foto]

08-10-2025 Klukowo

Zakończyły się prace konserwacyjne przy zbiornikach przeciwpożarowych na terenie gminy Klukowo. Inwestycja, która pochłonęła ponad...

Twój stary dywan może zostać gwiazdą wystawy. Nietypowa akcja w Czyżewie

08-10-2025 Czyżew

Gminny Ośrodek Kultury w Czyżewie wystosował nietypowy apel do mieszkańców. Placówka poszukuje tradycyjnych, często przekazywanych...

Wysokie Mazowieckie: Tego w MOKu jeszcze nie było! Gorący spektakl 18+

08-10-2025 Wysokie Mazowieckie

To już ostatnia szansa na zdobycie biletów na jeden z najpopularniejszych spektakli komediowych w Polsce...

© 2024 Wysokomazowiecki24. Projekt i wdrożenie Kamaxmedia Karol Maksimczuk