
Zakończył się drugi etap warsztatów z przetwórstwa, adresowany do uczniów szkół rolniczych. Przez cztery dni uczniowie mieli okazję uczestniczyć w szkoleniach przeprowadzonych w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i zapoznać się z zasadami przetwarzania produktów rolnych.
PODR Szepietowo wraz z partnerami: Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie, zrealizował II etap projektu pn. „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych”. Miał on na celu poszerzenie wiedzy uczniów ze szkół partnerskich o tematy związane z przetwarzaniem mięsa i mleka. Uczniowie prześledzili cały proces przetwarzania żywności, od fazy przygotowania surowca, do powstania pełnowartościowego produktu. Od 5-8 października 2021 roku, cztery grupy uczestników zdobywało wiedzę teoretyczną i praktyczną, w zakresie przetwórstwa mięsa i mleka, pod kierunkiem technologa do spraw żywienia w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych.
Jak zrobić białą kiełbasę?
Pierwszym etapem szkolenia, dla każdej z uczestniczących grup, było przetwórstwo mięsa na białą kiełbasę. Uczniowie po zapoznaniu się z zasadami przetwórstwa w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przechodzili do pomieszczeń, gdzie odbywały się warsztaty. Na początku poruszany był temat właściwego doboru surowca. Instruktorzy informowali w jaki sposób wybrać odpowiednie składniki, aby produkt docelowy był jak najwyższej jakości. Po części teoretycznej następowała część praktyczna. Każdy z uczestników pod nadzorem technologa mógł spróbować swoich sił i umiejętności na każdym etapie przetwarzania surowca. Prowadzący zwracali szczególną uwagę na kluczowe aspekty tego procesu, takie jak: odpowiednie wymieszanie mięsa czy odparzanie kiełbasy w prawidłowej temperaturze. Uczniowie uczestniczący w warsztatach mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem, w jaki jest wyposażona linia technologiczna do przetwórstwa mięsa a każda maszyna była zaprezentowana podczas pracy.
Każdy może zrobić ser
Drugi cykl szkoleń dotyczył przetwórstwa mleka, którego produktem końcowym był ser. Prowadzący szczegółowo przedstawili proces jego powstawania i omówili najważniejsze punkty, takie jak: temperatura mleka, prawidłowa ilość podpuszczki, odpowiednie cięcie skrzepu, decydujące o tym, czy ser wyjdzie nam taki jaki chcemy. Omówili wszystkie składniki, potrzebne do jego wyrobu, od mleka przez szczepy bakterii po podpuszczkę. Przedstawili również procedury wytwarzania konkretnych typów serów, podkreślając przy tym, jak ważne są proporcje składników. Uczniowie mogli zapoznać się z wyposażeniem pełnej linii technologicznej do wytwarzania sera i zobaczyć, za jakie procesy odpowiada każde z urządzeń. Była również możliwość skomponowania indywidualnego smaku sera. Uczestnicy, poprzez dobór odpowiednich przypraw, mogli stworzyć swój autorski wyrób.
Można przypuszczać, że zdobyta podczas warsztatów praktyczna wiedza z zakresu przetwórstwa mięsa i mleka oraz wiedza z zakresu jakości żywności, przetwórstwa surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO) oraz Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) zachęci uczestników do prowadzenia tego rodzaju działalności we własnym gospodarstwie, a wytwarzana żywność w małej skali będzie wysokiej jakości.
Za treść merytoryczną informacji odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Działanie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z warsztatów i do śledzenia naszej strony internetowej www.odr.pl i profilu na portalu społecznościowego FB.
Katarzyna Olszewska
PODR Szepietowo
Pierwszy śnieg i gołoledź. Policja podsumowuje dzień, synoptycy ostrzegają na noc
23-11-2025 Wysokie Mazowieckie
Za nami pierwszy tej jesieni tak intensywny opad śniegu. Mimo trudnych warunków, do późnego popołudnia...
150 morsów weszło do wody w Ciechanowcu. 6. Otwarcie Sezonu za nami [wideo/foto]
23-11-2025 Ciechanowiec
Ciechanowiec oficjalnie zainaugurował sezon zimowych kąpieli. W niedzielę, 23 listopada 2025 roku, nad ciechanowieckim zalewem...
Sypie śnieg w powiecie. Szybki przyrost pokrywy śnieżnej
23-11-2025 Wysokie Mazowieckie
Zima zdecydowanie zaznaczyła swoją obecność w naszym regionie. W niedzielę, 23 listopada, mieszkańcy powiatu wysokomazowieckiego...
Wielki dzień dla młodzieży w Szepietowie. Nowi druhowie oficjalnie w szeregach [wideo/foto]
22-11-2025 Szepietowo
W miniony piątek, 21 listopada, w Szepietowie miała miejsce doniosła uroczystość, która na długo zapisze...
Szepietowo: Uroczyste otwarcie posterunku w historycznym budynku [wideo/foto]
21-11-2025 Szepietowo
W piątek, 21 listopada w Szepietowie oficjalnie oddano do użytku nową siedzibę Posterunku Policji. Funkcjonariusze...
MLEKOVITA niezmiennie liderem – po raz kolejny na 1. miejscu rankingu Złota Setka Podlaskiego
21-11-2025 Wysokie Mazowieckie
Grupa Mlekovita, największa grupa mleczarska w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, po raz kolejny potwierdziła swoją...
Poranne dachowanie w Osipach-Kolonii: Jedna osoba w szpitalu
21-11-2025 Wysokie Mazowieckie
W piątkowy poranek, 21 listopada, służby ratunkowe interweniowały w miejscowości Osipy-Kolonia na terenie gminy Wysokie...
Pojazd z Wysokiego Mazowieckiego trafił do strażaków w Czyżewie [foto]
20-11-2025 Czyżew
Garaż OSP KSRG Czyżew wzbogacił się o sprawdzony w bojach pojazd. Do jednostki trafił lekki...
Klub z powiatu szuka "szefa hałasu"! Zostań liderem dopingu
20-11-2025 Wysokie Mazowieckie
Siedem zwycięstw z rzędu, pełna hala w Rudce i niesamowite emocje – piłkarze ręczni SBR...
Ciechanowiec: Napisz list do Świętego Mikołaja i wygraj nagrody
20-11-2025 Ciechanowiec
Mieszkańcy gminy Ciechanowiec, niezależnie od wieku, mają okazję wykazać się kreatywnością i wrażliwością w nowym...












