Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zaprasza wszystkich miłośników ogrodnictwa na Wiosenne Targi Ogrodnicze, które odbędą się 12 i 13 kwietnia 2025 roku. To doskonała okazja dla mieszkańców powiatu wysokomazowieckiego i okolic, by przygotować się do nowego sezonu ogrodniczego.
Uczestnicy targów będą mieli możliwość zakupu szerokiego asortymentu roślin ogrodowych, krzewów, kwiatów, a także materiału szkółkarskiego, narzędzi ogrodniczych oraz elementów małej architektury ogrodowej. Na terenach wystawowych pojawią się producenci i sprzedawcy z całego kraju, którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą na temat pielęgnacji roślin.
Wydarzenie w Szepietowie to nie tylko część handlowa. Organizatorzy przygotowali również bogaty program edukacyjny, w tym konferencję poświęconą rolnictwu ekologicznemu na przykładzie uprawy truskawki, maliny i borówki amerykańskiej, którą poprowadzi dr inż. Beata Studzińska. Odbędzie się również wykład kuchmistrza Piotra Lenarta.
Na stoisku PODR Szepietowo będzie można uzyskać doradztwo dotyczące płatności bezpośrednich, programów rolno-środowiskowo-klimatycznych oraz ekoschematów. Tradycyjnie zaprezentowane zostaną produkty wytwarzane w Centrum Technologii Rolno-Spożywczych działającym przy PODR. Lokalni wytwórcy zaprezentują podlaskie specjały: pieczywo, wędliny i miody, a w ofercie nie zabraknie również rzemiosła artystycznego oraz produktów regionalnych.
Podczas targów odbędą się konkursy, w tym „Zgadnij co to za roślina?" z nagrodami w postaci krzewów i kwiatów ogrodowych, oraz konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Wielkanocny smak i tradycja". Wystawcy będą rywalizować o tytuły „Hit Targów", „Najatrakcyjniejsze Stoisko" i „Najbogatszą ofertę targową".
Dodatkowe atrakcje obejmują pokaz królików rasowych przygotowany przez Podlaski Związek Hodowców Królików Rasowych, warsztaty tworzenia palm i stroików wielkanocnych oraz występ artystyczny Zespołu Pieśni i Tańca Szepietowo na Ludowo.
Na stoisku PODR będzie można także spróbować potraw przygotowanych w ramach projektu „Dziedzictwo kulinarne polskich ras rodzimych – wykorzystanie mięsa wieprzowego".