Praca kelnera – jaki jest zakres obowiązków?

Praca kelnera – jaki jest zakres obowiązków?

BS w Wysokiem Mazowieckiem

ARTYKUŁ PARTNERA PORTALU

Pierwsza myśl po usłyszeniu słowa „kelner” to obraz osoby, która z tacą w dłoni rozdaje dania i napoje w restauracji oraz przyjmuje nowe zamówienia. Większość osób uważa, że są to jedynie obowiązki osoby wykonującej ten zawód. Jest ich jednak dużo więcej! Na czym więc dokładnie polega praca kelnera i jakie zadania musi wykonywać osoba zajmująca tę posadę? Sprawdź z nami!

Kim jest kelner?

Kelner jest odpowiedzialny za obsługę gości w różnego rodzaju restauracjach, barach, pubach czy kawiarniach. Dzięki elastyczności w doborze godzin pracy oraz możliwości pracy tylko w weekendy ten zawód jest często wybierany przez młode osoby, głównie uczniów i studentów, którzy chcą łączyć zarabianie pieniędzy z nauką. Aby wykonywać ten zawód, nie trzeba mieć wyższego wykształcenia, co otwiera drzwi dla osób bez ukończonych studiów. Jednocześnie duże zapotrzebowanie (szczególnie w okresie wakacyjnym, gdy lokale gastronomiczne są przepełnione turystami) na nowych pracowników sprawia, że znalezienie posady jest bardzo łatwe.

Jakie zadania ma kelner w pracy?

Obsługa gości

Podczas typowego dnia w pracy kelner jest odpowiedzialny za obsługę gości. Składa się na to przedstawienie menu, odebranie zamówienia oraz przekazanie wszystkich informacji do kucharza. Aby być w stanie odpowiednio obsłużyć klientów, kelner powinien znać całe menu i wszystkie dania w nim przedstawione. W razie pytań np. o polecenie potrawy lub wytłumaczenie, jak dany posiłek smakuje, pracownik powinien od razu wytłumaczyć wszystko gościom. Jednocześnie musi on znać informacje na temat składu danej potrawy. Są one potrzebne, ponieważ niektórzy klienci cierpią na alergie pokarmowe.

Kontrolowanie zadowolenia klientów

Ponadto, kelner powinien umieć obchodzić się z gośćmi — być miły, uprzejmy i pomocny. To on wita się z klientem, pokazuje mu stolik oraz służy pomocą podczas pobytu gości w restauracji. Jednocześnie po opuszczeniu lokalu kelner zajmuje się czyszczeniem przestrzeni. Jeżeli dane miejsce prowadzi dostawy jedzenia, pracownik jest również odpowiedzialny za odbieranie telefonu i przyjmowanie przychodzących zamówień.

Podsumowanie

Jak można zauważyć, praca kelnera nie należy do najłatwiejszych. Jest to jednak idealny zawód dla młodych ludzi, którzy wkraczają na swoją ścieżkę zawodową i chcą zdobyć pierwsze doświadczenia. Dzięki odpowiednim zarobkom i napiwkom pracownicy mogą cieszyć się również z dobrego wynagrodzenia.

© 2024 Wysokomazowiecki24. Projekt i wdrożenie Kamaxmedia Karol Maksimczuk